top of page

VÅRYR



Våren påvirker livet vårt i mange aspekter.

Jeg vet ikke med dere, men jeg kjenner meg igjen i begrepet å være våryr. Lysere og lengre dager. Både vinterstøvlene og boblejakka har havnet bakerst i både skoskap og på knaggene, sola som kjemper seg igjennom de møkkete vinduene mine og lukten av rykende fersk kumøkk på jordene.


Følelsen av våryrhet er ingen selvfølge, men sol og menneskekroppen sammen gjør oss mange gode tjenester. Når jeg studerte sexologi, fikk jeg god innsikt i hvilken påvirkning hormoner har på vår seksualitet, og hvilken betydning de har for vårt ve og vel.

Når solen titter frem fra den mørke vinteren, aktiveres positive hormoner som dopamin, serotonin, Oksytocin, endorfiner og testosteron. Det er hormoner som normalt sett aktiveres av blant annet sjokolade, orgasmer og forelskelse. Rett og slett nydelige lykke og kjærlighetshormoner.


Vi kan heller ikke unngå å snakke om lettere klær, og mer hud. Vårens solstråler kler av oss plagg etter plagg, og gir oss en forsmak på hva vi har i vente de neste månedene. Flotte kropper i alle former og fasonger, som oser av drivkraft og vilje. Utepils i solveggen, og iskrem på nesetippen. Det bugner av liv utendørs, og både fuglekvitter, amerikanske biler som brummer, latter og lukten av nyklipt gress sprer seg over byene. En helt magisk tid hvor blomstene spirer i takt men menneskers energi.


Og hold dere fast, men det er faktisk vi kvinner som i større grad kjenner på denne våryrheten. Menn trenger lenger tid i sola for å kjenne årets topp av den seksuelle lysten.


Jeg har alltid tenkt at denne våryrheten kommer av at livet generelt er litt lettere om våren, men det viser seg at det meste av det faktisk er biologisk. Menneskekroppen vår er rett og slett fantastisk.


Hormoner eller ei, jeg kjenner i hvert fall at det kiler litt ekstra i tissen når jeg ser fregnene til mannen min, sprette frem en etter en, i hans solbrune ansikt i april.


Sarah Jane H. Egeland

Terapeut & Sexolog




61 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page