top of page

LidenSKAP

10.01.2022

Sarah Jane H. Egeland

 

Mange av de jeg snakker med, savner lidenskapen i parforholdet sitt. De forteller om en fortid med stormende forelskelse og lidenskap til både frokost, lunsj og middag. Nå er det ikke slik lenger. Lidenskapen har forsvunnet sier de. Og nå vurderer de om de skal forlate partner.


Lidenskap er for meg en fantastisk følelse. En følelse jeg ønsker å ha sammen med min mann til dagens ende. De første månedene, kanskje til og med årene, fikk jeg følelsen av at vår lidenskap til hverandre kom som et lyn fra klar himmel. Det overøste oss med lyst, begjær, kjærlighet og lengsel etter hverandre. Uansett hvor mye bøkene, de smarte menneskene og det store internett prøvde å motbevise meg, var jeg helt sikker på at slik kom det alltid til å være for oss. Mange lynnedslag med lidenskap som skulle treffe oss hver dag, resten av livet. Og på en måte tok jeg ikke helt feil.


Midt i denne intense fasen i mitt liv, hadde jeg venner som hadde vært i sine forhold i mange år allerede. De ville ha meg med på byen, flørte litt, og få litt oppmerksomhet. De skulle ikke være utro, bare kjenne litt på den lidenskapen de savnet på hjemmebane. Venninne mine pyntet seg, utringingen gjerne dypere enn vanlig, håret hang løst over skuldrene og leppene malt roserøde. Energinivået var på topp, og de strålte om kapp med selve solen i det de entret byens utested. Blikkene søkte oppmerksomhet, og de fikk det alltid. Da var behovet om lidenskap dekt et par måneder til.


På samme tid måtte min mann bli med på gutteturer av akkurat samme årsak. Gutta skulle bare titte litt, flørte litt, få litt oppmerksomhet og kjenne på den lidenskapen de manglet hjemme. De var nybarberte, hadde nystrøket skjorte, litt ekstra parfyme og hårvoksen satt som et skudd i dag.


Jeg bor i en liten by, så mange av mine venner er i parforhold med min manns kamerater. Vi undret oss over om det skulle bli oss en gang. At vi skulle få behovet for en liten luftetur hver for oss, for lete etter en bortkommen lidenskap. Lufteturer hver for oss har vi hatt, men lidenskapen den får vi fortsatt sammen.


Etter mange samtaler om denne forunderlige lidenskapen, og ikke minst mangelen av den, har jeg fundert mye. Er lidenskap virkelig noe som daler ned fra sky, eller er det noe vi skaper? For meg er svaret helt klart at det er noe vi skaper.

I starten av et forhold, en forelskelse eller en flørt skjer det ting i både kroppen og hodet som gjør at vi oppnår denne lidenskapen, uten en gang å måtte tenke på det. Det skjer av seg selv. Forelskelsen alene, gjør at vi vil vise oss fra vår beste side. Den gir oss et intenst ønske om å være sammen med partner, og vi er villig til å ofre mye. Det er spennende, for vi skal lære å kjenne en person, og vi klarer ikke la fingrene være fra fatet.

Samtidig med at forelskelsen dabber av, og går over til kjærlighet, synker også følelsen av lidenskap. For lidenskap dere, det er på lik linje med kjærlighet: Et valg og en sabla hard jobb.


For tenk på de venninnene og kameratene våre, og mine klienter. Hva hvis de hadde lagt samme innsats på badet og med energinivået før fredagstacoen hjemme. Tenk om de i stedet for å betale taxien til byen, hadde brukt de pengene på en rosebukett og en god flaske vin. Tenk om de hadde gitt de blikkene av begjær til sin partner, i stedet for å sløse dem bort på Kongens Brygge i Halden. For det var jo ikke slik at hun jenta eller han gutten som satt på Kongens Brygge med øynene senket ned i telefonskjermen, men hettegenser og rufsete hår, med buksesmekken åpen og med energinivå som en skilpadde, ble overøst av lidenskap og sultne blikk. Våre venninner og kamerater lagde rom for lidenskap og prioriterte det de visste måtte til for å føle den. De skapte lidenskapen, den dalte ikke ned i sky, eller som et lyn fra klar himmel.


Min mann og jeg er dårlig på mye, men dette har vi fått til. Og hvis vi fortsetter å jobbe for det, er jeg overbevist om at den følelsen av et lyn kanskje ikke treffer oss hver dag, men når det treffer så treffer det hardt. Både i magen, i hjertet og i skrittet.


Ønsker du å snakke med noen om ditt parforhold? Eller din seksualitet? Jeg kan noe om mye. Kanskje vi kan finne en løsning sammen.

Send mail til sarahjane@libido.no





 

368 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page