top of page

GODE OG VONDE HEMMELIGHETER(!)



Vi hører hele tiden at vi skal lære barna våre forskjell på vonde og gode hemmeligheter. Spesielt når vi snakker om barn og seksuelle overgrep, er det fokus på de vonde hemmelighetene. Men oppfattes alle seksuelle overgrep som vonde hemmeligheter av barn? Det er det bare barna selv som kan avgjøre.


Jeg har arbeidet med barn og unge som har vært utsatt for disse overgrepene, og fler av de har ikke opplevd eller oppfattet at overgrepene har vært vonde hemmeligheter. Det har bare vært en hemmelighet. En hemmelighet som dessverre for mange barn er normalen. De kjenner ikke til noe annet.


Som foreldre og pedagoger til barn og unge, har vi ekstremt mye ansvar. Vi står i første rekker når det kommer til å ha grunnlag for å avdekke hva barna våre kan bli utsatt for. Vi skal være klar over at seksuelle overgrep skjer. Det kan skje hvor som helst, og hvem som helst kan være overgriperen. Vi skal ikke ta utgangspunkt i eller tro at det skjer alle, for det gjør det heldigvis ikke. Vi skal derimot lære barna våre om seksualitet, kropp og grenser, vi skal lytte til dem, vi skal gi dem en trygg favn og tørre å stå i de ubehagelige samtalene med dem. Vi skal svare barna våre på spørsmål, og veilede dem i rett og galt.


Tilbake til disse hemmelighetene. Gode, vonde og bare vanlige hemmeligheter. Prinsippet er fantastisk, men jeg frykter at det er vanskelig i praksis. Selv som voksen kan jeg syns det er krevende å skille på disse hemmelighetene. Jeg får tildelt vonde hemmeligheter titt og ofte. Svært sjeldent forteller jeg dem til noen. Fordi det er vanskelig, fordi det får konsekvenser for noen, og fordi jeg er redd for de reaksjonene som kan komme.


Så mitt tips til alle foreldre. Lær barna deres at de skal slippe å ha hemmeligheter for dere. Jeg lærer mine to barn at «mamma tåler alt dere har å fortelle». Og nå som morsdagen nærmer seg, og sønnen min på 4 år kommer hjem fra barnehagen med tusjmerker på tuppen av fingrene, og forteller at han har laget en hemmelighet til meg. Jo, da forteller jeg han at han har laget en OVERRASKELSE til meg. For det er akkurat det det er.


Barn skal ikke bære på hemmeligheter. De skal få glede seg over overraskelser.



Sarah Jane H. Egeland

Terapeut & Sexolog

111 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page